In the Spotlight: Rupa van Teylingen

We zeggen wel eens “die maakt deel uit van het meubilair”, maar in het geval van Rupa Charan van Teylingen is dit letterlijk waar. Rupa is er al sinds de oprichting van Helicopter, toen het nog bekend stond als Sink or Swim, en heeft sindsdien de toon gezet door elke beschikbare muur te bedekken met zijn briljante kunstwerken. Beginnend met een reeks portretten van onder andere Bob Marley, Ray Charles en Rick James, is zijn schilderstijl gegroeid naar symbolische, surrealistische en abstracte werken.

Rupa werkt als tatoeëerder in de studio van de legendarische Henk Schiffmacher, wat terug te zien is in veel van zijn schilderijen. Ze bevatten traditionele tatoeagemotieven, zoals engelen en demonen, zeemeerminnen, schedels en katachtigen, maar ze raken ook aan verschillende genres, zoals het absurdisme en popart, vaak met een ironische boodschap en een vleugje mysterie. Hoe dan ook, dankzij Rupa is er altijd wel iets om naar te kijken. Ik denk dat ik zonder overdrijven kan zeggen dat Heli Heli niet zou zijn zonder zijn schilderijen die de boel opvrolijken.

Een paar jaar geleden zat Rupa in een koud en donker hoekje achterin Helicopter dat sindsdien Rupa’s Lift heet (er stond een oude hijskraan om zware materialen omhoog te hijsen. Dezelfde die Bernard bijna het leven kostte, weet je nog?). Tegenwoordig is Rupa geüpgrade en zit hij in Studio 8. Het is inspirerend om de meester aan het werk te zien, onder de verf, death metal blazend en omringd door zijn werken in verschillende stadia van ontwikkeling.

Samen met zijn lieftallige Glynis heeft Rupa onlangs zijn grootste kunstwerk tot nu toe gemaakt, en haar naam is Mira Yumi van Teylingen. We zijn erg blij om dit nieuwste lid van de Heli Baby Brigade te verwelkomen!

Veel van de werken die je op de muren ziet, kunnen van jou zijn. Neem contact op met Rupa via een van zijn visitekaartjes die je overal in  de Heli kunt vinden, of kijk op zijn Instagram, want daar post hij regelmatig zowel zijn schilderijen als zijn tatoeagekunst. Als je hem een keer tegenkomt in Helicopter, vraag dan of je een kijkje mag nemen in zijn laboratorium. Daar zal je geen spijt van krijgen.

Rupa op Instagram