Meet the Team: Vincent

Vandaag deel twee van onze serie over de legendarische grondleggers van de muzikale wroetplaats die Helicopter heet. En de beurt is aan niemand minder dan mijn goede vriend, Vincent Polak.  

Niet iedereen weet dat het ontstaan van de Heli teruggaat tot 2010, op een zolderkamertje nabij de Sloterkade en een ondernemend jong bassistje dat Vincent heette. Net als ik was hij nét klaar met de middelbare school en er werd regelmatig gespeeld op de zolderkamert van Vincents moeder, eerst met het bandje Rustenboogie (waar ik in drumde) en daarna met het, toegegeven, betere bandje Slow Jeff and the Tears (zonder mij dus). Het huis stond in die tijd regelmatig te trillen op zijn fundamenten, waardoor dit arrangement, op z’n zachtst gezegd, niet de voorkeur van de buren genoot.  

Wat doe je dan? Nou, als je Sophie en Vincent bent kraak je dan een loods in de Vliegtuigstraat en begint een culturele ontmoetingsplek. Eén jaar en één ontruiming verder streken de zakenpartners neer in de Helicopterstraat en begonnen op pure wilskracht en liefde voor de kunst ‘Sink or Swim’, dat we nu kennen als Helicopter Amsterdam. Hoezee!

Vincente, ook wel Benny genoemd, is het ietwat obsessieve organisatorische brein achter deze operatie. Met een oog voor detail en een vooruitziende blik spot Vin altijd nog wel iets dat jij over het hoofd hebt gezien. Deze kwaliteiten komen hem goed van pas bij zijn baan als productiemanager bij Paradiso. Hier is het zijn taak om de boekingen van acts in goede banen leiden, en de grillen van de verschillende kleine en grote acts tegemoet te komen of af te wijzen. Vinbert is als kind vetgemest op entertainment, zoals een Franse gans op cognac; zijn vader werkte bij Paradiso en zijn moeder bij Toneelgroep Amsterdam. Het pad dat deze jongen zou bewandelen stond dus in de sterren geschreven, zodat hij op 18 jarige leeftijd al in vaders voetsporen trad en een stagehand, of ‘humper’ werd bij Para. Sindsdien is de jonge muziekregelaar gestaag opgeklommen om nu een belangrijke spil te vormen in de popmachine die Paradiso heet. Daarnaast heeft hij met band Slow Jeff and the Tears ook de nodige stage-ervaring opgedaan, want Vincent is ook nog een brute basgitarist, met een ronkend geluid dat zowel melodieus is als stuwend. Na een tijdje stil te hebben gezeten op dit vlak, heeft ook Benny zijn instrument weer gevonden en speelt hij met een bandje bij de Heli. Bernard en Vin, waar blijft die Klarinet-Bas combo?

 

Maar als je hem nog niet als bassist hebt horen spelen, dan vast wel in de gedaante van DJ Vinny Benassi, de befaamde plaatjesdraaier van de succesvolle Launchpad concerten. Nadat de bandjes de toon hebben gezet is het Vinny Benassi die een selectie uit zijn uitgebreide platencollectie ten toon spreidt en de voetjes pas goed los krijgt. 

Verder moet je het volgende weten: hij is vegetariër, hij houdt van pittig eten en ratten, en dat hij gewoon een belachelijk aardige gozer is. En single.