Mapping the Scene: Bradu Jam @ Pension Homeland

Bradu in Full Swing - Foto: Ruben van Zaanen

Aan het water van het IJ, verborgen op het oude marineterrein, zit Pension Homeland, waar in de elegant ingerichte bar sinds een paar jaar een pareltje van een jam wordt georganiseerd door drummer Sem van der Peet (28). Ik was daar, net als een paar dozijn uitstekende muzikanten, in november bij aanwezig. Een onvergetelijke avond kan ik wel zeggen. De zaak zat bomvol en het leek wel alsof het hele publiek uit muzikanten bestond, en niet de minste.  

De stijlen liepen uiteen, maar hadden één ding gemeenschappelijk: Groove. Met een harde kern van bekende jamsessie-muzikanten als huisband en Sem op de drums klinkt er een aanhoudende puls door de hele avond, die het nagenoeg onmogelijk maakte om de heupjes stil te houden. 

Een nog niet eerder vertoonde hoeveelheid blazers kwamen deze avond opdagen. Op een gegeven moment stonden er zes  (!) trombonisten op het podium… Misschien wel de meest uitbundige energie van enige jamsessie waar ik ben geweest. Gewoon een dik feest, maar dan met goeie muziek. 

De avond wordt de ene maand georganiseerd door zageres Madeleine Ruijter (deze avond heet Beer ‘n Rhythm) en de andere door Sem (Bradu), sinds kort samen met Afrogrooves. Ik was wel benieuwd hoe Sem deze jam op poten had gezet. Hoe kom je er eigenlijk bij om zo’n jam op te zetten? Sem: “Ik draaide al jaren mee in de jamscene, vooral bij Amsterjam en ook Afrogrooves. De jamsessie is mijn school geworden, ook op reis. Ik heb een tijd met vrienden in Lissabon gezeten. Iedere dag muziek maken en improviseren met verschillende artiesten. Toen ik terugkwam werd ik een keer gevraagd om de jam in Homeland te leiden en dat beviel goed. Ik wil iedereen een plek geven om te kunnen spelen.” 

Maar daarbij staat kwaliteit hoog op de prioriteitenlijst. “Je moet de juiste mensen op de juiste plaats hebben. Je hebt je harde kern waar je weet dat je op kan rekenen, maar het blijft altijd een verrassing wie er verder komt opdagen. Als mensen elkaar kennen, dan hebben ze eerder een klik op het podium. Je moet daarom de balans vinden tussen nieuw talent en een strakke basis. Als de muzikanten ervaring hebben, luisteren ze goed. Er wordt op hoog niveau gecommuniceerd, er worden gesprekken gevoerd.”

En die instelling werpt z’n vruchten af. De jam trekt topmuzikanten, zowel lokale artiesten als muzikanten, op doorreis. Als dan plots het broertje van Thundercat, drummer Ronald Bruner Jr., aanschuift, dan weet je dat je iets goed doet. 

Op 25 januari organiseerde Sem met het Afrogrooves Collectief (onder leiding van Mark Oomen) de jam bij Homeland. Ik speelde met Sem en onze nieuwe band Tokyo Afrogroove Connection in het voorprogramma . We hadden elkaar een paar maanden terug bij een sessie van Afrogrooves leren kennen, dus het was ongelooflijk om het resultaat van al die creatieve uitwisseling nu op het podium te laten zien en horen. We hadden al gehoopt dat de nodige solisten zouden aanhaken, en met de Afrogrooves huisband hadden we de juiste crowd in huis. Verschillende blazers stapte naar voren om het tafeltje dat onze ritmesectie voor ze had gedekt te vullen met geweldige sax- en trompetsolo’s. Op een gegeven moment kwam vanuit de coulissen een vierkoppige blaassectie oplopen die ons nummer in kleurden met een meerstemmige melodie. Een ongelooflijke avond. 

Wat staat er verder nog op het programma voor Sem? Ik ben  de afgelopen jaren vooral bezig geweest met improvisatie. Ik wil me nu meer richten op opnemen en optreden met m’n verschillende projecten.” 

Bradu is één zo’n project. Verder is hij in het geheim bezig met een online jam-project, waar we in een leegstaand pand een mooi decor bouwen en topmuzikanten uitnodigen om live te improviseren. En natuurlijk Tokyo Afrogrooves Connection”.

Daarover snel meer. Tot die tijd, don’t mug yourself. Check de maandelijkse jamsessies bij Pension Homeland, één van de allerbeste in Amsterdam, om te luisteren en, if you got what it takes, om jouw eigen ingrediënten toe te voegen aan de bubbelende pot fufu die door Afrogrooves-collectief en ander talent wordt gebrouwen.  

De volgende jam bij Pension Homeland is op 29 februari

Bradu on Instagram

Afrogrooves on Instagram

Website of Pension Homeland