Jams in de Buitenlucht: Amsterjam / Blablasounds

Oerhollandse taferelen bij Amsterjam

Tijdens de hittegolf van de afgelopen maand ben ik op zoek gegaan naar de lekkerste sessies in de buitenlucht. Normaal zou ik één jam beschrijven in deze column, maar we hebben maar zo lang zomer en ik wil dat zo veel mogelijk mensen deze jams meemaken.

Eerst was ik getuige van Amsterjam, een sessie die al lang bestaat en wordt gehouden bij café het Noorderlicht bij de NDSM-werf in Noord. Ik kende deze tent wel, maar ik dacht dat ie gesloten werd. Blijkt dat het hele gebouw is gesloopt. Maar op deze plék wordt nog een zomer lang genoten van het terras, het uitzicht over het IJ en van muziek, onder andere van Amsterjam. Aan de picknicktafels genieten de terrasgangers in de zon van hun drankjes en de muziek. De jam is pure improvisatie, met een aardige percussiesectie en, dit keer, een flinke voorraad bassisten. Ik moet lachen als ik rapper Guillermo, inmiddels een bekend gezicht, het terein op zie lopen en zonder iemand te groeten onmiddellijk ‘het podium’ (lees: zandcirkel) op te stappen en beginnen te rijmen. Het niveau is hoog, maar de sfeer is ongedwongen en speels. Gelukkig ben ik op tijd en krijg ik ook de ruimte om te spelen. Het gaat lekker. Ik zie Ben Stone, een steengoede drummer waar ik eerder mee heb gespeeld op Afrogrooves, maar helaas loop ik hem mis. Toch speel ik met een aantal voor mij nieuwe drummers, wat ook altijd leuk is. De vibe gaat alle kanten op, maar voor mij zijn het de fusion grooves, strak en funky, die het lekkerst klinken.         

Een paar dagen later zie ik een hoop van deze gezichten weer bij een andere jam, Blablasounds, verstopt in een hof tussen de flatgebouwen achter het Bos en Lommerplein. Je gaat een onopvallend trappetje op en laat de drukte van de straat achter je en ziet dit idyllische plaatje: een dertigtal mensen, in kleine groepjes aan het chillen met drankjes, een barbeque waar je je eigen hapjes op kan gooien en heerlijke grooves afkomstig uit de plantenkas in het midden van het hof. Om en in het huisje staat iedereen te dansen en te klappen, wat het muzikale gezelschap opzweept. Er wordt goed geluisterd, ruimte gecreëerd, en de jamleider is niet te beroerd om aanwijzingen te geven vanaf de zijlijn. Dit is misschien wel de meest paradijselijke jam waar ik aan mee heb gedaan. Tof dat de bewoners hier voor openstaan.

Mijn advies: pak zo veel mogelijk van deze jams in de buitenlucht mee deze zomer. Amsterjam zal vast een nieuw onderkomen vinden wanneer Noorderlicht sluit, en misschien maakt Blabla Sounds ook wel een doorstart, maar je wil het niet missen. Hou onze agenda of de instagrams van deze collectieven in de gaten.

Amsterjam

Blablasounds

Heli Agenda

Blablasounds: Is dit niet romantisch?