Jam @ Toekomstmuziek

Toekomstmuziek is een relatief nieuwe plek in de Houthavens in Amsterdam West. Oprichter Kian is een actief lid van de app-groepen voor muziekevenementen waarin ik de jampareltjes ontdek waarover ik schrijf. Hij steunt kunstprojecten waar hij maar kan en er wordt een indrukwekkend aantal evenementen georganiseerd bij Toekomstmuziek. Hoog tijd voor mij om eens te gaan kijken.

Omdat het tussen industriële gebouwen ligt, kan het een beetje lastig zijn om deze coole plek te vinden. Een beetje zoals de Helicopter, denk ik. Om de een of andere reden had ik de underground vibe die Toekomstmuziek uitstraalt niet zien aankomen. Er hangt een prettige en ontspannen sfeer, maar de ruimte is enorm en het podium, de apparatuur en de belichting zijn zeer professioneel. Nadat ik had genoten van verschillende bands en zangers die o de open mic af waren gekomen, kondigde Kian aan dat de jam binnenkort zou beginnen.

Ik regelde een paar bekenden om de spits af te bijten, want het was niet duidelijk wie de jam zou leiden. Ik was gewend dat er een soort huisband was om de jam af te trappen. We recruteerden ook de barman op gitaar. Deze jam zou erg leerzaam blijken.

Het eerste nummer ging best goed, vooral omdat ik met een geweldige drummer speelde met wie ik al eerder had gespeeld. Ik had toch al het gevoel dat mensen niet goed op elkaar letten en verschillende kanten opgingen. Twee nummers later waren er ongeveer tien mensen op het podium geklommen en hadden we een nieuwe drummer. Mijn maatje Kai, die ik ken van de Afrogrooves jam, stond te popelen om wat afrobeat te spelen. De drummer verzekerde me dat hij wist hoe het moest. Een nieuwe gitarist stapte het podium op en stelde een bossa in A mineur voor (we hadden net tien minuten in A mineur gespeeld). Twee minuten later kwamen we erachter dat de drummer absoluut niet wist hoe hij afrobeat moest spelen… Bossa in A mineur dan maar…

Het geheel was verdomd chaotisch, hoewel we er af en toe in slaagden om het samen te brengen en een paar minuten goed te klinken. Ik probeerde de jam te leiden, het volume zachter te zetten als er een zanger het podium opkwam, te proberen ons tegelijkertijd te laten stoppen en mensen aan te wijzen voor solo’s. Ik nam ook een paar solo’s, wat leuk was (wie houdt me tegen?). Al met al was het publiek vergevingsgezind en gul met het applaus en er waren genoeg geweldige muzikanten in huis om de avond toch nog tot een groot succes te maken. Toen de ervaren rapper/zanger ‘Chilly Red’ het podium opstapte, brachten zijn charisma en gezaghebbende stem de muzikanten op het podium echt samen.

Als een stel vreemden bij elkaar komt om muziek te maken, is er echt geen garantie dat het goed zal klinken, hoe goed de individuele muzikanten ook zijn. Ieder’s prioriteit moet moet luisteren zijn, en de gouden regel is ‘less is more’. Iemand die de lakens uitdeelt is eigenlijk een vereiste, tenzij alle betrokkenen ervaren zijn en heel goed op elkaar letten. Je bent misschien bang om over te komen als een muzikale dictator, maar in mijn ervaring wordt het meestal gewaardeerd als iemand het initiatief neemt om de groove in een bepaalde richting te duwen. Waarom? Omdat het de muziek beter maakt, en dat is wat iedereen wil.

Een week na deze vermakelijke ervaring was ik terug, deze keer om team Helicopter aan te moedigen. Helikopterbands verspreiden zich als een bosbrand door de scene en niet één, niet twee, maar drie van onze bands speelden een set, namelijk HUSS, There’s No Recipe en Magustry. Alle drie de bands hebben een killer-optreden gegeven. There’s No Recipe had te kampen met vakantievierende bandleden en speelde een akoestische set met alleen zang, gitaar en toetsen die een erg cool grungy geluid neerzette. HUSS maakte indruk op me door op te treden met een geblesseerde drummer en hun eerste maffe Nederlandstalige nummer over zonnebrillen te laten horen. Magustry… nou ja, ze zijn wat ze zijn en ze doen wat ze doen. En dat betekent dat ze het publiek in beweging kregen.
Toekomstmuziek is een geweldige plek om te bezoeken als je met je band wilt spelen. Kian is duidelijk een beschermheer van de underground muziekscene en zal je graag van dienst zijn, met een line-up die varieert van cumbia tot psychedelische rock tot rap. Elke derde van de maand (maar soms vaker) wordt er gejamd en op de meeste dagen van de week is er wel iets te doen.

Toekomstmuziek
Instagram