In de Spotlight: Vocal Coach Kim Sita

Kim laat even wat horen bij ClinkNoord

Een paar jaar geleden wilde ik weer echt basgitaar gaan spelen. Ik begon een paar uur per dag te bassen, maar ik kreeg een blessure in mijn hand (ook gerelateerd aan een fulltime baan als knopjesklikker). De fysiotherapeut zei dat ik ongeveer 3-6 maanden niet moest spelen. Het herstel duurde uiteindelijk anderhalf jaar. Slechte timing. Dus ik zat met de handen in het haar en dacht “welk instrument kan ik spelen waar ik mijn vingers niet voor nodig heb? Misschien kan ik gaan zingen”. Zo stuitte ik op Zangschool Zuid en de inspirerende en getalenteerde zangcoach Kim Sita, die uiteindelijk mijn leven veranderde.

Kim heeft een achtergrond in musicaltheater en is afgestudeerd aan het London Centre of Contemporary Music. Ze heeft een voorliefde voor R&B en de grandes dames van de pop, zoals Whitney Houston, Mariah Carey en Celion Dion, maar ze is bedreven in vele muziekstijlen. Sinds haar terugkeer in Nederland geeft ze les vanuit haar huis en via Zangschool Zuid, toevallig bij mij om de hoek. De sterren stonden dus op één rij en onze paden kruisten elkaar. Ik boekte een proefles en nam daarna een lespakket.

Wat ik je wel kan vertellen, is dat de eerste paar lessen een ongelooflijk verschil maakten in mijn zangcapaciteiten, omdat ze me leerden over houding, adembeheersing en verschillende soorten stemmen. Kim is een geweldige zangeres, een geweldige instructrice, en last but not least, ze stelt je op je gemak en helpt je in jezelf te geloven. Dat gezegd hebbende, duwt ze je tegelijkertijd uit je comfortzone om ervoor te zorgen dat je altijd je vaardigheden en zelfvertrouwen uitbreidt.

Kim organiseert open mic sessies voor haar studenten op verschillende locaties. Op dat moment was dat bij een kleine Indonesische toko in de Pijp. We gaven een show achterin dat kleine eethuisje, met achtergrondtracks of begeleid door de geweldige Marcus op gitaar, de meesten waren nerveus en iedereen was behulpzaam en attent. De vrienden die ik meenam om te kijken waren allemaal getroffen door de gezonde sfeer en de algemene goede vibes. Voor mij waren deze avonden een kans om na vele jaren weer op het podium te staan en ik trad al op enkele weken nadat ik was begonnen met zingen. Een maand later begeleidde ik mezelf voor het eerst op gitaar. Weer een maand later trad ik op bij een heel andere open mic, speelde gitaar en zong een lied dat ik zelf had geschreven. Toen mijn hand eindelijk genezen was, was ik niet meer zo nerveus om het podium op te gaan en bas te spelen. Het nemen van deze lessen zette een muzikale renaissance voor me in gang.

Afgelopen augustus had ik het genoegen om Kim’s open mic te hosten in het pas gedoopte Cafetarium bij Helicopter. Het was een ongelooflijke avond, met veel van Kim’s studenten, een aantal afgevaardigden uit de Amsterdamse jamscene en een aantal Rotor Rockers van Billies Mustangs. Traditiegetrouw hield Kim zich bescheiden op de achtergrond totdat haar studenten haar aan het eind het podium op duwden, waarna ze ons allemaal omver blies met Whitney’s Greatest Love of All. De avond ging toen over in een jamsessie waarbij de harde kern van de groep zong, speelde, danste en feestte tot in de kleine uurtjes van de nacht. Je had erbij moeten zijn.

Gelukkig kun je er de volgende keer weer bij zijn. Helicopter presenteert met trots Kim Sita’s open mic, deze keer gecombineerd met de Heli Marmalade Jam. Woensdag 22 november organiseren we dit muzikale festijn in Heli’s eigen Cafetarium. Dus kom langs om wat liefde en support te tonen of meld je aan voor een plek op de open mic, of neem gewoon je instrument mee en spring in de plakkerige jam.

Als je over zanglessen nadenkt, beveel ik Kim van harte aan. Kom naar de open mic in Heli, of in Clink Noord, of ga naar Kim tijdens haar tweewekelijkse set met haar Inspo Band in bar Bariq.

Website: https://kimsita.nl/

WhatsApp: +31 6 38237819

De Inspo Band: https://www.instagram.com/theinspo_band/