In de Spotlight: Fata Morgana

Fata Morgana is een zeskoppige funkmachine die onlangs is neergestort in de Amsterdamse muziekscene. Laat je niet misleiden door deze frisse gezichten, want hun spul is zo funky dat het lijkt alsof het heeft gefermenteerd in vaten die in de jaren 70 zijn gevuld met Sly and the Family’s Stone’s bellbottoms, Bootsy Collin’s snotjes en James Browns borsthaar. Het stankt, jongens. Op een goede manier.

Disco, Funk, Afrobeat en elke andere vorm van door soul aangedreven groovemuziek maakt de laatste jaren een comeback en dat klinkt mij als muziek in de oren. Deze jonge discipelen van de soul zijn de meest recente studenten die in meesters veranderen, want ze veroorzaken consequent stormen op de dansvloer. Wat je ook probeert, je ZULT opstaan en dansen.

Hun repertoire, voornamelijk zelfgeschreven materiaal gemengd met een paar beproefde klassiekers, varieert van Soul Train-waardige discotracks tot strakke dansstampers in de stijl van de JB’s en Parliament tot groovy Afrobeat-anthems van Fela Kuti. Ze hebben de hoorns, ze hebben het hart en ze hebben het haar, dus als je het mij vraagt there ain’t no stopping them now.

Op dit moment duiken ze overal in de stad op waar er maar een kans is om muzikale chaos te veroorzaken. In oktober hadden ze de eer om Paradiso’s Super Sonic Jazz Festival af te trappen, wat ze absoluut verpletterden en wat hen een tv-optreden op AT5 opleverde. Ze repeteren nu al een paar maanden in Helicopter, waar ze onlangs de promo opnamen voor hun inzamelingsactie om geld in te zamelen voor hun eerste album, dat volgende zomer moet uitkomen. Als je het leuk vindt wat je op het podium hebt gehoord of op Instagram hebt gezien en je wilt meer horen, wees dan niet te beroerd om ze een handje te helpen.

Ik kan in ieder geval niet wachten om te zien wat deze funksters in de studio laten gebeuren en we hopen ze komend seizoen te mogen verwelkomen op een extra funky editie van Launchpad. We zullen er snel achter komen of we hier de volgende Jungle By Night hebben om de wereld eraan te herinneren dat Amsterdam de plek is waar de soulsoep nooit is afgekoeld maar gewoon door blijft borrelen, heet en klaar om opgediend te worden.

Intstagram

Meedoen aan de fundraiser kan hier