Interview: Prester John

Je kent ze natuurlijk van de debuut-editie van Launchpad in November 2022 waar ze samen met de Surfing Stingrays en Party of the Mind de tent op zijn kop hebben gezet. Als je dat gemist hebt (schaam je) ben je ze allicht in de wandelgang eens tegen het lijf gelopen. Prester John is een eigenzinnige band. Wij hadden de mazzel ze even vast te kunnen klemmen voor een zeldzaam interview met deze aandachtsschuwe musici. 

 

In één zin; wie is Prester John?

“Het best bewaarde geheim van Amsterdam. Daar werken we hard aan. De band bestaat uit Martijn op toetsen en lead zang, Guido op gitaar en backing vocals, Sjoerd op bas en backing en Rob drumt.” 

Hoe werken jullie aan nieuwe nummers? 

“We hebben alle vier enorm goeie inbreng en een hoop respect voor elkaar. Alle ideeën worden op z’n minst uitgeprobeerd en er wordt democratisch besloten. Martijn bedenkt ideeën en brengt ze dan naar de band. Samen interpreteren we die, proberen de sfeer te behouden en band-eigen te maken. Het is dan duidelijk te herkennen als Prester John.”

“We kennen onze en elkaars zwaktes. Meer dan dat we een virtuoze band willen zijn, zoeken we naar ons eigen geluid. We zijn wel muzikaal. We luisteren naar elkaar en samen creëren we iets nieuws.” 

En dat zoeken stopt niet als de nummers af zijn. 

“Soms veranderen we na jaren nog iets aan een song. Rob en Martijn spelen ook al sinds 1998 samen, en in deze samenstelling zijn we acht jaar bij elkaar.”

Hoe komen jullie terecht bij de Helicopter?

“We speelden jarenlang bij Voices in Amsterdam Oost, maar dat is tijdens corona gesloten. Sjoerd vond toen de Heli via Google. Twee van ons wonen dichtbij en voor de rest is het gratis parkeren mooi meegenomen.”

Wat kan je over jullie muziek vertellen?

Rob: het zijn vertelliedjes, maar zo mag ik het niet noemen van de rest. Een beetje meer verhalend dan ‘I love you’, enzo. De liedjes zijn meerstemmig, toegankelijk maar afwisselend. We gebruiken verschillende maatsoorten en tempi. Allemaal Engelstalig.”  

Waar kunnen we jullie muziek vinden? 

Nog niet online. Daar zijn we wel mee bezig. We doen alles thuis, bij Martijn. Dat kost een hoop tijd naast onze drukke banen. Je kan ons wel zien optreden op Youtube.


Wil je meer weten over Prester John? Kijk hier het optreden of ga naar www.presterjohn.nl.