De Delegatie

Afgelopen maand hebben we in de Helicopter de meest experimentele editie van Launchpad tot nog toe gehad. Voor het eerst hadden we het plezier Nederlandstalige hiphop (Skurt Cobain), theatrale chansons met wilde dans (Martin Malibu) en als uitsmijter ironisch sociaal commentaar waarin punk en electro verenigd worden in dansbare Nederlandstalige liedjes. Gewapend met drumcomputers, elektrische gitaar, bas en twee microfoons zet het duo De Delegatie een verrassend vol geluid neer. Daan en Govert hebben een eigenzinnige sound. Het rauwe gitaargeluid brengt de nodige energie teweeg en vormt een schril contrast met de droge metronoomachtige kwaliteit van de elektronische beat. De ruige punkrockgitaar geeft een agressief randje aan de muziek, die ook politiek geladen is. Maar de politiek van De Delegatie is mild (naar eigen zeggen), dus de ronde toon en melodische baslijnen van Govert vormen een comfortabel gemaakt bedje wat het geheel samenbindt in een lekker geluid. De vocals zijn goed verstaanbaar en de muziek verschaft een kader voor de boodschap. Maar wat zeggen ze nou eigenlijk? Dat De Delegatie protesteert moge duidelijk zijn, maar demonstraties zelf lijken de steen des aanstoots te vormen voor dit duo. 

‘Ik heb een bord voor m’n kop en een bord met een tekst erop. We staan hier vooraan en we laten ons gaan. We eisen ons rijk en we staan in ons recht. Ik-weet-het-niet-jij-weet-het-niet-ik-weet-het-niet-jij-weet-het-niet’. 

 

De Delegatie steekt de draak met misplaatste woede en naïeve demonstranten. Vanuit eerstepersoonsperspectief schetsen ze een beeld van een samenleving van bekvechtende betweters, die niet zelf nadenken en zich laten meevoeren door politieke hypes. Maar waar ze zelf dan wel voor of tegen zijn komen we in de tekst niet achter. 

Aan den lijve hebben we echter wel ondervonden dat De Delegatie een voorstander van feestjes is. Het kost ze geen enkele moeite de hele tent aan het stampen en zingen te krijgen. In de loop van hun protest werden we zo meesleept door deze demagogen en moesten erkennen dat de delegatie ook ons vertegenwoordigt, in ieder geval die avond. Hun eerste single ‘Schande!’ is uit op CD, Spotify en andere kanalen, hun video-debut is op de website van de VPRO te checken en je kan ze binnenkort ook weer live meemaken!